Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krajanka biszkoptowa z rodzynkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 15 dag
tłuszcz 7 dag
cukier puder 5 dag
jaja 1 szt
śmietana 2-3 łyzki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy

Przepis i sposób przygotowania na: krajanka biszkoptowa z rodzynkami

ciasto biszkoptowe:
20 dkg mąki
20 dkg cukru-pudru
20 dkg jaj (4 sztuki)
5 dkg rodzynków
4 łyżki wrzącej wody
1 łyżka octu (6%)

20 dkg marmolady do przełożenia
2 dkg masła do formy

Przyrządzić ciasto biszkoptowe: mąkę przesiać na stolnicę, rodzynki opłukać, ubić całe jaja na parze z cukrem na gęstą, pulchną masę. Gdy masa zgęstnieje, wlać cienkim strumieniem wrzącą wodę z octem, ciągle ubijając. Zaparzaną masę odstawić na stół, ubijając tak długo, aż zupełnie ostygnie. Zimną masę wymieszać lekko z mąką, tłuczona wanilią i rozsmarować.

Upiec w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor (około 20 minut). Upieczony biszkopt zsunąć z blachy, odjąć papier, ostudzić.

Przyrządzić ciasto półkruche („Placek półkruchy z jabłkami”). Upiec placek tej samej wielkości, jak placek biszkoptowy. Zimne ciasto kruche posmarować cienko rozrzedzoną marmoladą, Przykryć biszkoptem z rodzynkami, przycisnąć deseczką.

Gdy zastygnie, pokroić w kwadraty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta0906 11.12.2010 19:19
Przpyszna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak