Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluch maślany

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 0.5 kg
jajko 3
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
mleko 125 ml
drożdże 5 dag
margaryna 125 dag
jajko 1
woda letnia 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Paluch maślany

Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru .Odstawiamy do wyrośnięcia na pól godziny .Po tym czasie do miski wsypujemy mąkę ,wbijamy 3 jajka ,.Dodajemy sól ,wlewamy mleko i rozpuszczoną i przestudzoną margarynę .Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę .Gdy podwoi objętośc wykładamy na stolnice i rwąc rękami kształtujemy długie paluchy .Układamy na blaszce posypanej mąkę i posmarowanej tłuszczem .Piekarnik nagrzewamy do 175* C .Jedno jajo roztrzepujemy z odrobiną wody i smarujemy każdą bułkę przed wsadzeniem do piekarnika.Pieczemy 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 12.08.2012 20:58
To cos dla mnie :)
traktorek 01.08.2012 17:45
pyszności
Anna169Hosz 28.07.2012 15:01
Smaczne.
kuklik 14.07.2012 21:04
super
calliope 15.03.2012 08:43
musi być ekstra :)
leonkot 06.01.2012 13:44
muszę wypróbować przepis
ben-ka 03.01.2012 10:00
Świetna fotka i mój ulubiony talerzyk:)
barbara11561 07.06.2011 07:38
Poproszę na śniadanko:)
Teresa19 16.02.2011 07:57
Świeże bułeczki mniam.
SmacznaPyza 26.01.2011 10:50
świeże, pachnące bułeczki...
ben-ka 30.12.2010 10:12
Do kawy bym zjadła:)
MAR3STA 10.12.2010 16:56
zamawiam na jutro;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak