Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z fasolą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1/2 główki
włoszczyzna 1 pęczek
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
pomidory 1 lub 2 (w zależności od wielkości) szt
śmietana 1/2 szklanki
fasolka perłowa garść
cebula 1 średniej wielkości
parówki 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z fasolą

Oczyścić i obrać włoszczyznę, ugotować ją wraz z pomidorami i cebulą. Cienko poszatkować kapustę i dusić pod przykryciem, dodając masło i 2 łyżki wody.
Tymczasem w oddzielnym naczyniu, ugotować fasolkę perłową, wcześniej zalewając ją 2 szklankami zimnej wody.
Gdy wszystko będzie miękkie, połączyć wszystkie składniki w następujący sposób:
najpierw przecedzić wywar z warzyw do innego garnka, przetrzeć pomidory i cebulę do zupy, potem wrzucić uduszoną kapustę i ugotowaną fasolkę, dolewając wywar z jej gotowania.
posolić do smaku, podprawić śmietaną roztrzepaną z mąką. Przed samym podaniem włożyć do zupy obrane ze skórki i pokrojone w talarki kiełbaski.

Rada:

do zupy można dodać majeranek, który ułatwia trawienie, zwłaszcza gdy wśród składników potrawy znajduje się fasola.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 13.03.2011 19:54
ciekawy przepis - tak jeszcze nie jadłam.
marcia71 25.02.2011 16:04
wygląda apetycznie
gosia561 18.02.2011 23:39
ooo, bardzo fajne
ewelina/bunia 02.11.2010 10:26
smaczne?
buksiak12 29.09.2010 12:03
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak