Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze szpinakiem, serem fera i zgrillowanym kurczakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 3 szklanki z górka
woda 1 szklanka
sól do smaku
Farsz:
pierś z kurczaka 600 gram
szpinak świeży lub mrożony 150 gram
ser feta 100 gram
Gałka muszkatołowa mielona Prymat odrobina
czosnek ząbki 2
jajko 1 sztuka
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem, serem fera i zgrillowanym kurczakiem

Makę wraz z solą wymieszać wraz ze szklanką goracej wody(wodę dolewać powoli). Zagniatać powstałą masę, aż będzie jednolita i elastyczna. W międzyczasie przygotować farsz. Piersi umyc, osuszyć i przyprawić pieprzem i solą. Zgrillować z obu stron, np. za pomocą elektrycznego grilla i pozostawić do ostygnięcia. Szpinak świezy opłukać i smażyć na patelni z dodatkiem odrobiny wody, aż zwiędnie. Nastepnie nalezy go bardzo dokładnie odcisnąć! Czosnek przecisnąć przez praskę. Do miseczki dodać szpinak, pociętą w drobna kostkę pierś z kurczaka, ser, czosnek,jajko i przyprawy. Wszystko ze sobą połączyć, aby powstała jednolita masa. Z ciasta wycinać małe kółka i w każde wkładać trochę farszu. Za pomocą dłoni zlepić ciasto. Przygotowane pierogi można od rau zamrozić, albo ugotować we wrzącej wodzie i po kilku minutach gotowania podawać.
Mi najbardziej smakują z sosem czosnkowym ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak