Sposób przygotowania

Zaparzamy kawę - taką którą lubimy najbardziej. Mleko (3,2 proc) lekko podgrzewamy i słodzimy, a następnie przelewamy do kubeczka i za pomocą spieniacza ubijamy pianę. Gdy piana będzie sztywna, przekładamy jej kilka łyżeczek do przezroczystej szklanki. Następnie po ściance wlewamy mleko, które się nie ubiło w kubeczku. Przyrządzoną wcześniej kawę delikatnie wlewamy małym strumieniem na sam środek piany. Na koniec łyżeczką zaklejamy dziurkę, która powstała w pianie podczas przelewania kawy i posypujemy dekoracyjnie brązowym cukrem.

Rady:
-mleko musi być lekko podgrzane, tłuste i najlepiej z jak największą zawartością białka. Wówczas piana jest sztywna i szybko się ubija.
-warto mieć taki mały spieniacz na baterię, bo jest niedrogi i zajmuje mało miejsca.

Pyszne!!!

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    WieKan

    Idealna na deser...
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    nie lubie kawy, ale ta wygląda bardzo smacznie i pewnie skusilabym sie spróbowac:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    kawy nie pijam, ale Twojej z checia sprobuje :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    izapozdro

    mniam mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !