Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawa trzy warstwy, która wychodzi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kawa
mleko 100 ml
cukier
cukier brązowy

Przepis i sposób przygotowania na: Kawa trzy warstwy, która wychodzi

Zaparzamy kawę - taką którą lubimy najbardziej. Mleko (3,2 proc) lekko podgrzewamy i słodzimy, a następnie przelewamy do kubeczka i za pomocą spieniacza ubijamy pianę. Gdy piana będzie sztywna, przekładamy jej kilka łyżeczek do przezroczystej szklanki. Następnie po ściance wlewamy mleko, które się nie ubiło w kubeczku. Przyrządzoną wcześniej kawę delikatnie wlewamy małym strumieniem na sam środek piany. Na koniec łyżeczką zaklejamy dziurkę, która powstała w pianie podczas przelewania kawy i posypujemy dekoracyjnie brązowym cukrem.

Rady:
-mleko musi być lekko podgrzane, tłuste i najlepiej z jak największą zawartością białka. Wówczas piana jest sztywna i szybko się ubija.
-warto mieć taki mały spieniacz na baterię, bo jest niedrogi i zajmuje mało miejsca.

Pyszne!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

izapozdro 13.12.2010 17:04
mniam mniam
Karolina92 12.12.2010 12:12
kawy nie pijam, ale Twojej z checia sprobuje :)
Mysiunia 11.12.2010 16:05
nie lubie kawy, ale ta wygląda bardzo smacznie i pewnie skusilabym sie spróbowac:)
WieKan 11.12.2010 10:57
Idealna na deser...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak