Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet z wątróbki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Wątróba (z kurczaka) 60 dag
słonina 35 dag
cebula
jajko 2
masło 2 lyżki
mąka 2 łyżki
rosół z kury Kucharek 150 ml
śmietana 200 ml
sól
słonina w plastrach 40 dag
anchois
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet z wątróbki

Watróbkę oczyścić,,pokroić ,słonine też pokroić w grubą kostkę.Cebule obrać posiekać udusić na maśle.Wątróbkę i słoninę przepuścić 2 razy przez maszynkę do mielenia mięsa.Przy powtórnym mieleniu dodać cebule.Masę przykryć,odstawić w chłodne miejsce.Na patelni rozpuścić masło,dodać mąkę,wymieszać,wlać rosół,pogotować minutę,zestawić z ognia i dodać śmietanę.Ostudzić.Jajka utrzepać z anchois,dodać do sosu.Doprawić papryką,imbirem,solą i połaczyć za zmieloną masą.Dno i boki średniej wielkości formy do pieczenia wyłożyć cienkimi plastrami słoniny,tak aby spora część płatów wystawała na zewnątrz.Formę równomiernie wypełnić przyrządzoną masą.Formę owinąć folią aluminiową,aby pasztet nie wysechł podczas pieczenia.Piec wnagrzanym piekarniku w temp.180 stopni przez 90 minut.Po upieczeniu zdjąć folię.Gdy ostygnie przykryć i wstawić w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 18.08.2012 22:26
pycha
radosna29 08.02.2012 21:02
super przepisik
Tika4444 23.01.2012 18:01
pyszny jest taki pasztet, super
Tika4444 23.01.2012 18:01
pyszny jest taki pasztet, super
Rybciia 26.07.2011 22:57
pyszne
berys18 24.06.2011 07:16
pyszności
Ania67 26.03.2011 20:17
smaczny
Robert10 22.03.2011 09:11
taki swój pasztecik jest pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak