Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelowe przezroczyste ozdoby

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 1/2 szklanki
woda 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelowe przezroczyste ozdoby

Na teflonową rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i dolewamy wodę. Mieszając czekamy, aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Gdy masa będzie brązowa i gładka, zdejmujemy z ognia i czekamy aż troszkę przestygnie. Na wysmarowaną tłuszczem blachę za pomocą łyżki wylewamy małymi porcjami karmel, aby powstały krążki. Można też za pomocą widelca formować karmelowe nitki . Po zastygnięciu krążki są gotowe do dekoracji, np. tortu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pigila
pigila 07.11.2011 08:50
szkoda ze nie zdjęcia
Karolina92 18.03.2011 16:17
swietnie wygladaja takie ozdoby!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak