Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy niecałą szklankę wody i dodajemy masło i sól. Czekamy aż się rozpuści i zacznie wrzeć. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aby powstała gładka masa. Gotowe ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Gdy będzie chłodne dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy, a następnie wbijamy po jednym jajku ciągle miksując ciasto. Blachę do pieczenia należy wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Gotowe ciasto ptysiowe przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę małe porcje ciasta. Pieczemy w temperaturze 250 stopni na złoty kolor. Tak upieczone ptysie można podawać z owocami, bądź bitą śmietaną. Pycha!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !