Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z suszonych śliwek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki suszone 25 dag
mleko 1 l
żółtko jajek 6 szt
cukier puder 15 dag
cukier wanilinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z suszonych śliwek

Dokładnie wymyte śliwki zalać wrzącą wodą, aby były nią przykryte i zostawić na noc. Gotować do zupełnego rozgotowania się w tej samej wodzie, w której się moczyły, usunąć pestki, przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, do utartych żółtek wlewać powoli wrzące mleko zagotowane z cukrem waniliowym, stale energicznie ubijając na parze, aż do zgęstnienia. Zdjąć miskę z naczynia z gorącą wodą i ostudzić mieszając, aby nie wierzchu kremu nie powstał \'\'kożuszek\'\', dodać przetarte śliwki i wymieszać. Nałożyć do kompotierek i mocno oziębić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

LuKaSz4761 13.11.2011 08:02
Super przepis
maciek7 14.09.2011 21:57
super
Szarrikka 10.12.2010 09:20
Świetnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak