Sposób przygotowania

marynata:
oliwa z oliwek 4 łyżki
cytryna 4 plastry
kapary siekane 4 szt
czosnek 4 ząbki
papryka czuszka ostra 1 szt
tymianek świeży 4 gałązki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

sos:
masło 3 łyżki
szalotka 1 szt
koncentrat buraczany 100 ml
wino czerwone wytrawne 50 ml
miód pitny 100 ml
miód pszczeli 1 łyżka
pzyprawy korzenne 1 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
ziele angielskie 1 szczypta
liść laurowy 1 szczypta

Halibuta zamarynować w marynacie zrobionej ze składników wymienionych i odstawić do lodówki na 60 minut. Plastry bekonu suszyć 30 minut w piekarniku. Bekon posiekany podsmażyć na patelni, szalotkę, kaszę i bób całość wymieszać i doprawić. Zrobić sos: w rondelku na łyżce masła podsmażyć szalotkę, dodać miód, koncentrat buraczany, wino, miód pitny i przyprawy. Całość zagotować, aż sos zgęstnieje i zaciągnąć go pozostałym masłem i doprawić. Filety z halibuta piec 20 minut, podawać na gorącym pęczaku z plastrami bekonu i kiełkami, kaparami oraz sosem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !