Sposób przygotowania

* 40 dag jogurtu naturalnego bez cukru
* 16 g cukru waniliowego
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 szczypta soli
* 2 jajka
* 1/2 łyżeczki sody
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* olej do smażenia

Jogurt zmiksować z jajkami, cukrem waniliowym. Dodać mąkę i sól, miksując cały czas. Wierzch oprószyć sodą i proszkiem do pieczenia, wmieszać w ciasto. Smażyć od razu na gorącym oleju na ciemnozłoty kolor z obydwu stron. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowej serwetce czy ręczniku papierowym.
Możemy polać jogurtem owocowym, nałożyć dżemem lub miodem, wg. uznania.
Ja podałam z dżemem jabłkowo-dyniowym z przepisu Pyzy.Jego smak idealnie harmonizuje z racuszkami.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !