Sposób przygotowania

Przygotować ciasto: 30dag mąki i 10dag masła dokładnie wymieszać z odrobiną wody. 2/3 ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie, przełożyć do natłuszczonej formy. Wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec 20min. w temp. 180stopni. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski. Paprykę, marchewkę i cebulę oczyścić, pokroić na małe kawałki, dusić krótko na oleju, nie przerywając mieszania. Brokuły oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, podzielić na małe różyczki. Ziemniak obrać, pokroić w kostkę, gotować z brokułami kilka minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić, dobrze osączyć na sitku. Przełożyć do duszonych warzyw. Resztę masła rozgrzać, posypać pozostałą mąką, krótko zasmażyć na małym ogniu. Wlać mleko, zagotować, odstawić do wystygnięcia. Dodać żółtka, starty ser i duszone warzywa. Przygotowany farsz rozsmarować na spodzie ciasta. Z pasków ciasta zrobić kratkę. Całość ponownie wstawić do piekarnika, piec kolejne 20min. Wyjąć z pieca, odstawić na 5 min , ostrożnie zdjąć formę. Torcik podawać na zimno.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !