Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebularze lubelskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
drożdże 5 dag
jajko 1 szt
mleko 1 szkl
cukier 1 łyżka
olej 1/2 szkl
sól 2 łyżeczki
cebula 2 szt
mak 3 łyżki
olej 1 łyżka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Cebularze lubelskie

Cebulę pokroić w kostkę, obgotować i połączyć zmakiem, olejem i solą.
Drożdże zalać częścią ciepłego mleka, dodać cukier i dwie łyżki mąki. Odostawić do podrośnięcia.
Do mąki wsypać sól, dodać zaczyn i mleko, olej i jajko. Zagnieść na elastyczne gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na części. Każdą z nich zagnieść lekko i formować na placki o średnicy 12-15 cm. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem. Smarować placki jajkiem, a na środek ułożyć cebulę.
Piec ok. 20 min w 200C do zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 02.09.2013 08:08
uwielbiam cebularze
Kuchenka 23.07.2013 15:24
fajne bułeczki
Karolina92 26.02.2011 15:03
bardzo lubie cebularze :) z checia wypróbuję ten przepis
misia53 04.01.2011 11:34
Pochodzę z lubelskiego i cebularze często jadalam ze smakiem .Oprócz tego mam prośbę abyś nie dodawala zdjęć do moich przepisów.
misia53 04.01.2011 11:34
Pochodzę z lubelskiego i cebularze często jadalam ze smakiem .Oprócz tego mam prośbę abyś nie dodawala zdjęć do moich przepisów.
Emilia22 09.12.2010 16:08
świetnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak