Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka-pychotka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl.
margaryna 1 kost.
cukier puder 3/4 szkl.
cukier waniliowy
żółtko jajek 3 szt.
cukier brązowy 1 łyżka
cynamon Prymat
jabłko kwaśne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka-pychotka

mąkę posiekać z masłem,dodać cukier puder,cukier waniliowy i żółtka,zagnieść ciasto,zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 0,5godz.nożem odciąć 3/4 ciasta resztę zamrozić,wylepić większą część na dno tortownicy nakłuć widelcem,podpiec 15min.w temp.200st.jabłka obrać wyjąć gniazda nasienne,pokroić,wymieszać z brązowym cukrem i szczyptą cynamonu,1/3 jabłek poddusić z odrobiną wody i wymieszać z resztą jabłek,rozłożyć na podpieczonym cieście,na wierzch zetrzeć ciasto wyjęte z żamrażarki,piec ok.40min.w temp.180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 20.08.2013 09:26
moje ulubione ciasto
caralajna 29.08.2012 08:16
pycha
Wafelek2601 08.06.2011 22:45
wygląda super
mysza666 21.04.2011 08:40
U mnie szarlotka jest zawsze mile widziana:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak