Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odświętne jabłuszka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płatki migdałowe 1/3 szklanki
migdały 1/3 szklanki
figi 1/3 szklanki posiekane
miód pszczeli 1/2 szklanki
masło 2 łyżki
woda 1/4 szklanki
jabłko 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Odświętne jabłuszka

Miód ucieramy z masłem i wodą. Figi mieszamy z migdałami w płatkach i całości. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Jabłka myjemy, ścinamy wierzch, łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Jabłuszka napełniamy bakaliami, przykrywamy ściętymi wierzchami. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem miodowym i zapiekamy aż będą miękkie. W trakcie pieczenia od czasu do czasu jabłka polewamy zbierającym się sosem. Podajemy zimne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiabe 09.12.2010 14:57
musze spróbować :)
patusia 09.12.2010 13:12
Bardzo apetyczny przepis. Aż nabralam ochoty na takie jabłuszko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak