Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny bigos

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biała kapusta 1 kg
cebula 4 sztuki
smalec 2 łyżki
wołowina 25 dag
wieprzowina 25 dag
boczek wędzony 15 dag
kiełbasa 25 dag
suszone śliwki 10 sztuk
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 ziaren
grzyby suszone 4 dag
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
kapusta kiszona 75 dag
jabłko winne 3 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny bigos

Grzyby i śliwki umyć, wymoczyć oddzielnie i pokroić. Cebulę pokroić drobno i dusić na tłuszczu. Mięso umyć i piec lub dusić, pokroić na kawałki. Świeżą kapustę poszatkować, włożyć do garnka i gotować razem z mięsem i cebulą. Dodać przyprawy, grzyby i śliwki. Osobno ugotować kiszoną kapustę z dodatkiem smalcu i pokrojonego boczku. Kapusty połączyć ze sobą, dodać starte jabłka na tarce jarzynowej i gotować. Pod koniec dodać wino i kiełbasę pokrojoną i zagotować. Ewentualnie doprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rutynka 13.12.2011 13:51
pyszny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak