Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brokuł zappiekany w sosie śmietankowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

brokuł 1 szt.
serek topiony śmietankowy 1 szt.
sól
pieprz
mleko 2%
mąka
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Brokuł zappiekany w sosie śmietankowym

Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i wrzucamy do osolonej gotującej się wody. Gotujemy go przez 3-4 minuty. Na patelni rozpuszczamy masło, dosypujemy mąki i podlewamy szklanką zimnego mleka i energicznie mieszamy. Dodajemy jeden trójkącik sera topionego śmietankowego i mieszamy, aby się rozpuścił. Doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem, a także odrobiną Kucharka. Gdy sos zgęstnieje polejemy nim, ułożonego w naczyniu żaroodpornym brokuła. Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 5-10 minut w temp. 200 stopni. Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 10.01.2011 11:57
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak