Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

baranina duszona w kapuście

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

baranina 40 dag
kapusta 1 szt
tłuszcz 3 dag
mąka 3 dag
koperek
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: baranina duszona w kapuście

Mięso opłukać, obrać z powięzi, a jeżeli jest bardzo tłuste, zdjąć nadmiar tłuszczu. Dużą główkę świeżej kapusty opłukać. Głąb wyciąć u nasady. Liście ostrożnie oddzielić (kupując kapustę wybrać główki luźno związane). Zagotować wodę, wrzucić liście, obgotować przez 5 – 10 minut. Wyjąć liście łyżką cedzakową na cedzak, osączyć, ostudzić. W każdym liściu pobić tłuczkiem gruby nerw liściowy, nie przecinając liścia. W ten sposób przygotować 8 dużych lub 16 mniejszych liści. Do pozostałego wywaru włożyć mięso, ugotować je na półmiękko, następnie odcedzić i schłodzić. Mięso oddzielić od kości, pokroić na 8 podłużnych, prostokątnych kawałków. Każdy kawałek osolić, oprószyć pieprzem, po czym ciasno zawinąć w 1 duży lub 2 mniejsze liście. Koniec liścia zagiąć pod spód. Mięso w kapuście ułożyć w płaskim rondlu jednej warstwie, zalać wywarem z gotowania baraniny i dusić powoli do miękkości. W czasie duszenia ni obracać, tylko wyparowany sos uzupełniać wywarem.
Pod koniec duszenia podprawić jasnozłotą zasmażką sporządzoną z 3 dkg mąki i 3 dkg tłuszczu, osolić, dodać pieprz, zagotować posypać siekany koperkiem. Podawać w tym samym rondlu lub na okrągłym półmisku. Osobno podać ziemniaki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak