Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do miski,dodać szczyptę soli i pokrojoną margarynę.Siekać nożem,potem rękoma szybko wyrobić ciasto,Jeśli trzeba,dodać odrobinę wody by ciasto było elastyczne.Następnie rozwałkować na placek na oprószonej mąką stolnicy,przenieść do formy wysmarowanej masłem,dokładnie wylepić dno i boki.Pomidory umyć,dwa odłożyć,pozostałe sparzyć,obrać,usunąć trzpienie i wodniste części,Miąższ pokroić na kawałki,rozgnieść widelcem,oprószyć solą.Spód placka ponakłuwać widelcem,przykryć pergaminem i wstawić do piekarnika,piec 6-8 minut w 200 stopniach C.Jajka wbić do miski,dodać śmietanę i miąższ pomidorów.Ubić,dodać sporo pieprzu i odrobinę soli.Ciasto wyjąć z piekarnika,zdjąć papier,masę jajeczno-pomidorową wylać na ciasto i piec 20 minut 185 stopni C.Odłożone pomidory pokroić na cząstki.Olej rozgrzać na patelni,obsmażyć pomidory,lekko oprószyć solą i pieprzem,ułożyć na tarcie.Ciasto jeszcze raz piec 5-10 minut.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    świetny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Interesujące :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izka192

    bardzo lubię tarty

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !