Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczone kabaczki z mięsnym farszem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kabaczki 2 szt.
ryż 5 dag
cebula biała 1 szt.
olej 2 łyżki
mielone mięso wołowo-wieprzowe 50 dag
jajko 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól
wino białe wytrawne 100 ml
ser żółty 5 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: pieczone kabaczki z mięsnym farszem

Kabaczki umyj, każdy przekrój wzdłuż na połowę, usuń nasionka.
Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień na oleju. Dodaj mięso, przesmaż. Podlewaj winem, dodaj sól i pieprz. Duś ok. 10 minut.
Mięso wymieszaj z ryżem, jajkiem i połową sera. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przypraw do smaku.
Kabaczki napełnij farszem. Układaj je w natłuszczonym , żaroodpornym naczyniu. Posyp serem, bułką tartą, podlej wodą. Przykryj naczynie, wstaw do piekarnika. Piekę ok. 45 minut w temp. 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariusz17 15.12.2011 19:37
super pomysł, też muszę spróbować
Agnieszka172 09.12.2010 15:32
koniecznie muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak