Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort z porami, serem i wędliną

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
pory 1 kg
wędzony boczek 10 dag
pomidory 40 dag
natka pietruszki 1/2 pęczka
jajko 6 szt.
żółty ser starty 10 dag
śmietana 12-procentowa 1 szklanka
kiełbaski surowe 2 szt.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
żółtko jajek 1 szt.
tłuszcz do formy
wędlina gotowana 20 dag
żółty ser 20 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: tort z porami, serem i wędliną

Pory pokrój w talarki, sparz, odcedź, osącz. Boczek potnij w plasterki, mocno wysmaż. Pomidory i natkę drobno pokrój.
Jajka roztrzep widelcem, wymieszaj ze śmietaną, natką i startym serem. Mieszankę przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tortownicę posmaruj tłuszczem.
Tortownicę wylep ciastem, tak aby wystawało ponad brzegi. Z kiełbasek wyciśnij masę. Rozsmaruj ją na spodzie. Ułóż pory, ser, wędlinę, boczek i pomidory. Każdą warstwę polewaj masą jajeczną. Wystające brzegi ciasta zawiń do środka. Posmaruj żółtkiem. Piecz 1,5 godziny w temp. 175 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak