Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z makiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
jajko 2 szt
mak 100 g
mleko 2% 1 szklanka
masło 1 łyżka
miód prawdziwy 1 łyżka
rodzynki 1 łyżka
skórka pomarańczowa 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z makiem

SKŁADNIKI NA CIASTO :

4 szkalnki mąki

1 jajko

ciepła woda


Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Wody dolewamy tyle, aby ciasto nie było za rzadkie.


Mak zalewamy wodą i płuczemy. Przekładamy go do garnuszka i następnie zalewamy go wrzącym już mlekiem. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Mak odcedzamy przez bardzo drobne sitko i mielimy w rozdrabniaczu.

W osobnym garnku roztapiamy masło. Kiedy się roztopi dodajemy mak, oraz cukier z prawdziwą wanilią i miód.

Do rozdrabniacza dajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Tak skruszone dodajemy do masy makowej. Gotujemy, ciągle mieszając na małym ogniu około 3 minuty.

Po ostudzeniu dodajemy żółtko i dokładanie mieszamy.

Ciasto rozwałkować i wykrajać z niego krążki. Na środku układać farsz i zamykać, sklejając na brzegach.

Ugotować we wrzącej wodzie z jedną łyżką oliwy. Wyjmować pierogi jak wypłyną.

Ugotowane pierogi posypuję makiem dla dekoracji.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 19.11.2013 14:43
wspaniałe nadzienie
Jolanta40 13.03.2011 18:45
dziękuję
miki47 13.03.2011 17:22
pycha
Anita21 26.01.2011 11:19
muszą miec bardzo orginalny smak
banditka 17.12.2010 10:35
czuć magię Świąt ;)
Baska Kaska 08.12.2010 17:30
nigdy nie jadłam pierogów z makiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak