Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany z mozzarellą

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1
pomidory 4
kulki mozzarelli 2
oliwa 1 łyżka
masło 3 dag
mąka 4 dag
mleko 250ml
sól
pieprz
tarta gałka muszkatołowa
olej
bazylia świeża
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany z mozzarellą

Bakłażany, cukinię i pomidory umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie plasterki. Mozzarellę dobrze osączyć, również pokroić w plasterki. Bakłażany posolić, odłożyć na 20min, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Masło stopić w rondlu, oprószyć mąką, krótko zasmażyć, nie przerywając mieszania. Powoli wlewać mleko, zagotować. Sos przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i tarta gałką muszkatołową. Formę żaroodporną posmarować olejem, wlać 1/2 sosu, ułożyć plasyterki cukinii, bakłażana, pomidorów i mozzarelli. Polać resztą sosu. Przyprawić solą i pieprzem. Obłozyć listkami bazyli, zapiekać 30min w temp. 200stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 09.12.2010 20:42
Bakłazany z mozzarella lepsze niż ciastko z nutellą!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak