Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec jagodowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jagody 1\\2 kg
mąka 2,5 szkl
jaja 5 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
margaryna 1 szt
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 3\\4 szkl
sok z cytryny 1\\2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec jagodowy

Mąkę pszenną przesiać.
Wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Dodać 3 łyżki cukru, zimną margarynę, żółtka, posiekać i zagnieść ciasto.
Połowę ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 2 godziny.
Pozostałym ciastem wyłożyć dno tortownicy.
Przebrane i umyte jagody ułożyć na cieście.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Wyjąć ciasto z zamrażarki i podzielić na dwie części.
Jedną część zetrzeć na jagody.
Następnie wyłożyć pianę z białek i na nią zetrzeć drugą część ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak