Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pomaranczowa żabnica

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żabnica 150 gram
szpinak świeży 100 gram
pistacje 50 gram
ziemniaki 2
pomarańcza 1
sok z cytryny
mąka
parmezan starty
jajko
cukier
sól
puree 1 pomidorowe

Przepis i sposób przygotowania na: pomaranczowa żabnica

Moja potrawa sklada sie z ryby \"żabnicy\", pomidorowych gnocchi, puree szpinakowo pistacjowe oraz kandyzowana skorka pomaranczy.
Zabnica jest przepyszna biała ryba, jej wyglad troszke odstrasza (nazwa nie wziela sie bez przyczyny) lecz po ofiletowaniu mozna dostrzec jej prawdziwe piękno.

Pomidorowe gnocchi:
ugotowac ziemniaki, cieple ziemniaki przepuscic przez praske badz sitko i ostudzic. Do zimnych ziemniakow dodac maka, puree pomidorowe, jedno jajko i garsc startego parmezan. Osobiscie dodaje 1/3 maki 2/3 ziemniakow, Ugniesc wszystko razem i na stolnicy uformowac cienki walec. Nozem podzielic na 2 cm kawalki. Wrzucic do wrzatku i po wyplynieciu gotowac 1 min.

Puree szpinakowo - pistacjowe
Szpinak zblanszowac, mocno wycisnac, dodac sok z polowki cytryny, szczypte soli, pistacje, garść startego parmezanu i odrobine cieplej wody. Wszystkie skladniki zmiksowac blenderem. Miksujac powoli dolewac oliwy z oliwek extra virgin az puree nabierze postac gestej masy.

Kandyzowana skorka pomaranczy
zagotuj skorke pomaranczy w wodzie z cukrem, zalej zimna woda i ponownie gotuj w wodzie z cukrem i zalej zimna woda, ta operacje powtorz 3 razy za 4 razem zalej skorke woda i zasyp skorke cukrem, tak aby cukier pokryl skorke i powoli gotoj az skorka sie skarmelizuje.

Filet zabnicy zawinac ciasno w folie aluminiowa. Wrzucic na 1 min do wrzatku, odwinac folie wysuszyc rybe, posolic i smazyc na mocno rozgrzanym oleju, Okolo 2 min z kazdej strony, Gdy filet jest gruby i nie jest sie pewnym czy jest usmazony w srodku mozna wrzucic rybe na 2 do 3 min do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni.


zyczę smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 11.02.2011 12:30
super
Szarrikka 08.12.2010 06:45
Super zdjęcie :) Ciekawa jestem jak taka żabnica smakuje :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak