Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka kacze w sosie jałowcowo-cząberowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kacze 4
cząber 2 łyżeczka
olej z pestek winogron 4 olej
bulion drobiowy 200 ml
mąka 2 łyżeczki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Udka kacze w sosie jałowcowo-cząberowym

W moździerzu ucieramy jałowiec raz z cząbrem. Dodajemy olej, mieszamy i mamy gotową marynatę. Udka (mogą też być skrzydełka) nacieramy solą następnie zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. Na rozgrzanej patelni smażymy udka (skrzydełka) wraz z marynatą z dwóch stron na rumiano. Odlewamy część tłuszczu (będzie tego sporo ze skórki kaczki), zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie lekko odchodzić do kości (ok. 40 min). Pod koniec sos zaciągamy mąką jeśli nie posiada odpowiedniej konsystencji i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 12.12.2011 07:27
ciekawy przepis :)
Tomasz17 13.06.2011 22:40
brzmi nieźle
Iwona51
Iwona51 15.02.2011 10:48
coś dobrego
misia53 28.12.2010 23:39
Kaczki głośne dziś się stały, w naszej kuchni zamieszkały, i choć o nich zle mówimy, często pieczeń z nich robimy...
Grażyna13 22.12.2010 09:00
To musi świetnie smakować !
krzyniu1984 21.12.2010 16:17
brzmi świetnie!
ElizaT 17.12.2010 08:13
również jestem ciekawa i chętna spróbować smaku tego kurczaka
Mysiunia 10.12.2010 17:55
bardzo ciekawe:) podoba mi sie ten przepis:)
MAR3STA 09.12.2010 17:11
nigdy nie używałam cząberu ciekawa jestem jak smakuje ta kaczusia w takiej oprawie;)
ben-ka 08.12.2010 10:01
Każda postać kaczki ma u mnie5+

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak