Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suflet czekoladowy wg Marioli

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 30% 250 ml
cukier puder 150 gram
czekolada gorzka 250 gram
masło 50 gram
jajko 5 sztuk
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Suflet czekoladowy wg Marioli

Śmietanę przed użyceim schłodzić, a następnie ubić i ubitą masę schłodzić w lodówce. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka umieścić w misce, dodać 1 łyżkę cukru pudru i ubić na jednolitą białą masę. Białka ubić na sztywną masę, a pod koniec ubijania dodać resztę cukru pudru. Żółtka wymieszać z ciepłą, rozpuszczoną czekoladą. W trakcie łączenia powyższych składników dodać ubite białka- i delikatnie wszystko połączyć. Przygotowane foremki wysmarować masłem i wlać do nich powstałe ciasto(tak do około 2/3 wysokości foremek). Piec 15-20 minut w temperaturze 200 C. Przed podaniem posypać kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak