Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka chrupiąca

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

brukselka 12 sztuk
sezam 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
masło 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier 2/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka chrupiąca

Brukselkę obrać z brudnych liści zewnętrznych, ponacinać na krzyż przy głąbie (jeśli jest duża, można też naciąć na główce), przepłukać wodą. Wrzucić już do wrzącej wody, osolonej i pocukrowanej i gotować ok 5-10minut do prawie miękkich bez przykrycia (nacięcia są po to, by wypłukać goryczkę z kapustek). Odlać wodę i na desce poprzekrawać brukselki na pół.

Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę i nasiona sezamu - lekko przyrumienić. Dodać do tego brukselkę i przesmażyć.

Podawać na ciepło z kaszą gryczaną, ziemniakami lub można jeść bez niczego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 31.03.2013 22:29
Do ziemniaczków idealna.
Stenka 28.10.2012 09:46
smaczne
Andysz 22.10.2012 14:15
pyszności, ;]
marzencia2007 04.06.2011 12:10
to nie dla mnie, nie przepadam za brukselka ;)
stokrotka 25.05.2011 08:29
super pomysł
jolaxa 21.01.2011 19:42
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak