Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka.
Do tak przygotowanego rozczynu dodać mąkę, mleko ( tyle mleka, aby ciasto miało dużo gęstszą konsystencję niż ciasto naleśnikowe, prawie jak ciasto drożdżowe ), cukier waniliowy, szczyptę soli. Wszystko należy porządnie uklepać drewnianą łyżką tak, aby powstawały w cieście pęcherzyki powietrza i ciasto \"pracowało\". Tak przygotowane ciasto odstawić na chwilę.
Najlepiej przygotować sobie szklankę z ciepłą wodą do maczania łyżki, którą będziemy nabierali ciasto na racuchy.
Łyżkę zamaczamy najpierw w szklance z ciepłą wodą po czym nabieramy porcję ciasta i kładziemy na rozgrzaną, wylana tłuszczem patelnię. Łyżeczką postarać się utworzyć lekki dołek w cieście i nałożyć odrobinę dżemu. Przykryć dżem cienką warstwą ciasta. Ta czynność musi być wykonywana w miarę sprawnie.
Czynność powtarzamy aż do wyczerpania ciasta. Smażymy z dwóch stron. Racuchy wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    mniam
  • 2
    original
    Opublikowano

    kotlet

    apetyczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    bursztynek

    pyszności
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    matriasik

    Mniam mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !