Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki z dżemem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
sól szczypta
cukier waniliowy opakowanie
drożdże 1/2 kostki
mleko
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z dżemem

Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka.
Do tak przygotowanego rozczynu dodać mąkę, mleko ( tyle mleka, aby ciasto miało dużo gęstszą konsystencję niż ciasto naleśnikowe, prawie jak ciasto drożdżowe ), cukier waniliowy, szczyptę soli. Wszystko należy porządnie uklepać drewnianą łyżką tak, aby powstawały w cieście pęcherzyki powietrza i ciasto \"pracowało\". Tak przygotowane ciasto odstawić na chwilę.
Najlepiej przygotować sobie szklankę z ciepłą wodą do maczania łyżki, którą będziemy nabierali ciasto na racuchy.
Łyżkę zamaczamy najpierw w szklance z ciepłą wodą po czym nabieramy porcję ciasta i kładziemy na rozgrzaną, wylana tłuszczem patelnię. Łyżeczką postarać się utworzyć lekki dołek w cieście i nałożyć odrobinę dżemu. Przykryć dżem cienką warstwą ciasta. Ta czynność musi być wykonywana w miarę sprawnie.
Czynność powtarzamy aż do wyczerpania ciasta. Smażymy z dwóch stron. Racuchy wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matriasik 28.05.2012 23:48
Mniam mniam
bursztynek 19.05.2011 23:47
pyszności
kotlet 15.04.2011 23:22
apetyczne
eli82 01.04.2011 00:53
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak