Sposób przygotowania

*przyprawy: sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek

Groch płuczemy, zalewamy 2,5-3l wody i wstawiamy na duży ogień na około 15 minut. Dodajemy 4 ziarna ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Od czasu do czasu mieszamy i zbieramy z powierzchni tworzącą się pianę.

W międzyczasie boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy do grochu. Kiełbasę kroimy w półplasterki, podsmażamy na tym samym tłuszczu i również wrzucamy do garnka. Na koniec podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę.

Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy na pół i dodajemy do zupy razem z cebulą. Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielkie kawałki. Gdy zupa będzie już się gotować około 45 minut, wyciągamy z niej marchewkę i pietruszkę, a wrzucamy ziemniaki. Doprawiamy łyżeczką majeranku i ½ łyżeczki soli. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie marchewkę kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do garnka, a pietruszkę wyrzucamy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Ważne, aby ziemniaki były miękkie.

PORADY:
1.Na drugi dzień grochówka może stać się bardzo gęsta – dodaj wtedy do niej niepełną szklankę wody.
2.Jemy z bułeczką lub z grzankami (podpieczony chleb tostowy pokrojony w kostkę).

Komentarze

  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    pycha grochóweczka
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    takie zupy w zimie mam często...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justa32

    smaczna
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Pyszności.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Małgosia6

    super zupka na zimę
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    bardzo lubię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !