Sposób przygotowania

jarzębinę zalej miodem i alkoholem. Odstaw na 2 miesiące. Zlej nalew. Owoce jarzę™biny dokładnie rozgnieć, a zebrany sok dodaj do nalewu. Po 24 godzinach przefiltruj i przelej do butelek. Odstaw na 4-5 miesięcy. Tradycyjną jarzębinówkę robi się z owoców zbieranych po pierwszych przymrozkach. Jeśli takich nie mamy, można świeże owoce przechować przez 12 godzin w zamrażalniku. Niektóre dawne przepisy mówią, bo zmrożone owoce najpierw podpiec w piecu, a dopiero potem zalać alkoholem. Chodzi o to, żeby twarde owoce zmiękczyć, aby alkohol szybciej do nich przeniknął. Smacznego!

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    marchewka

    ciekawe
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Kaja35

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Kaja35

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna152

    pomysł super
  • 2
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    świetna, chętnie bym spróbowała ;)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    takiej nie piłam, ciekawa jestem smaku

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !