Sposób przygotowania

Brokuł ugotować na al dente w osolonej wodzie (najlepiej same różyczki). Odcedzić, lekko ostudzić. Dodać dużą łyżkę jogurtu greckiego i śmietanę - blenderem lub mikserem rozdrobnić do pasty. Przyprawić solą i pieprzem (można też dodać pieprzu ziołowego, trochę imbiru i innych przypraw). Podgrzać na lekkim ogniu i na koniec dodać łyżkę majonezu (gdy zdejmiemy garnek z pieca). Sos wychodzi konsystencji pasty - jeśli chcemy by był rzadszy, rozcieńczamy śmietaną.

Najlepsze do ziemniaków, zapiekanek i tostów. Do makaronu polecam dodać trochę żółtego sera lub serka pleśniowego.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    olivka

    fajny przepis, brzmi ciekawie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !