Sposób przygotowania

Makaron:
100 g mąki (typ 480)
30 g mąki gryczanej
3 żółtka
szczypta soli
woda

Nadzienie:
100 g ugotowanej i przetartej przez sito dyni
50 g borowików pokrojonych w kostkę (brunoise)
50 g oliwy Extra Vergine
pół ząbka czosnku
5 g pietruszki
30 g Parmigiano Reggiano

Sos:
150 g bazylii
50 g oliwy Extra Vergine
sól i pieprz
woda



Przygotowujemy makaron: mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Odstawiamy na 2 godziny. Rozwałkowujemy ciasto na grubość milimetra i wycinamy kwadraty o wymiarach 4 x 4 cm. Przygotowujemy nadzienie: borowiki pokrojone w kostkę smażymy na oliwie z ząbkiem czosnku, dodajemy pietruszkę i mieszamy z kremem z dyni, dosypujemy starty Parmigiano Reggiano, mieszamy i doprawiamy solą. Przygotowujemy sos: miksujemy wszystkie składniki tak długo, aż otrzymamy gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy kwadraty ciasta farszem i składamy w trójkąty. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody (25 g soli morskiej na litr wody). Odcedzamy i osuszamy; układamy ravioli na talerzach, posypujemy świeżo startym Parmigiano Reggiano i dekorujemy letnim sosem z bazylii.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !