Sposób przygotowania

Włosko-amerykańskie hamburgery z serem



Składniki:

ok. 67dkg chudej mielonej wołowiny

szklanka pokruszonego sera Gorgonzola (ok. 12dkg)

1/3 szklanki suszonych pomidorów w zalewie z oliwy, osaczonych i posiekanych

1 łyżka posiekanego świeżego tymianku

4 ząbki czosnku posiekane lub zmiażdżone

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu

6 bulek \"z kwaśnego ciasta\" przeciętych na pół i opieczonych

plastry czerwonej cebuli

plastry pomidorów

do tego sałatka owocowa (niekoniecznie) przepis poniżej.



Wykonanie:

Wymieszać razem -mięso, 3/4 szklanki sera Gorgonzola, większość posiekanych pomidorów, pozostawiając 1 łyżkę, tymianek, czosnek, sol i pieprz, wyrobić 6 burgerów ok. 2 cm grub. Ułożyć burgery na natłuszczonym ruszcie i grilować obustronnie raz odwracając 14-18 min. Zdjąć gotowe hamburgery, pokryć reszta sera i suchych pomidorów, podawać w ogrzanych bulkach z plastrami cebuli i pomidorów.

Owocowa sałatka:

wymieszać w misce: 1/2 lub jeden mały melon - cantalupa - obrany i pokrojony w kostkę, 1/4 miodowego melonu pokrojonego tak samo, 2 łyżki białego balsamicznego octu, nakryć i ochłodzić w lodówce przed podaniem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !