Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
mąki tortowej 2 szklanki
cukru 1 1/2 szklanki
wody 10 łyżek
proszku do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
mąki 2 łyzki
do ciasta Polewa
masła lub margaryny 10 dag
mleko 2 łyzki
cukru pudru 10 dag
mąki ziemniaczanej 1 łyzka
kakao 2-3 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra

jajka całe wbijamy do miski i miksujemy, dodajemy cukier, olej wode i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. razem wszystko miksując na jednolitą masę. Następnie dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. I miksujemy.
Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki wlewamy na przemian raz ciemną raz jasnąmasę. Foremka jak na babkę prostokatna. Pieczemy w temperaturze 200C około godziny.

Mozemy polać upieczoną babkę roztopioną gorzką czekoladą lub zrobić polewę.

Polewa:
Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka i podgrzewamy(nie wolno zagotować), ciągle mieszając aż powstanie jednolita masa. Następnie oblac ciasto i pozostawić do ostygnięcia. Mozemy posypac kokosem lub kolorowymi cukiereczkami.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 28.06.2011 17:30
dziś widziałem na ulicy
cukiereczek 15.06.2011 12:37
lubię to ciasto
MAR3STA 28.11.2010 08:42
piękne ciasto!
Izabela28 11.10.2010 12:01
Fajna babka:) Też taką podobną czasem piekę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak