Sposób przygotowania

Cukinię kroimy na pół (kawałki ok. 10-15 cm), przekrajamy wzdłuż na połówki a następnie wydrążamy miąższ łyżeczką, tak aby powstały „łódeczki”(powinno wyjść 8 sztuk).

Wydrążony z cukinii miąższ, cebulę, czosnek oraz pomidora kroimy w kosteczkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy rozdrobnione warzywa do momentu aż zmiękną. Doprawiamy je solą, pieprzem oraz oregano.

Tak przygotowanym farszem napełniamy „łódeczki” cukiniowe i układamy je w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania.

Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w nagrzanym do 170˚C piekarniku przez około 20 minut.

Jeżeli ktoś woli bardzo miękką cukinię należy najpierw cukiniowe „łódeczki”
zblanszować.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !