Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia faszerowana z pieca

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 2 szt
marchewka 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 4 ząbki
pomidor 1 szt
ser żółty 70 g
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
oregano do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia faszerowana z pieca

Cukinię kroimy na pół (kawałki ok. 10-15 cm), przekrajamy wzdłuż na połówki a następnie wydrążamy miąższ łyżeczką, tak aby powstały „łódeczki”(powinno wyjść 8 sztuk).

Wydrążony z cukinii miąższ, cebulę, czosnek oraz pomidora kroimy w kosteczkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy rozdrobnione warzywa do momentu aż zmiękną. Doprawiamy je solą, pieprzem oraz oregano.

Tak przygotowanym farszem napełniamy „łódeczki” cukiniowe i układamy je w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania.

Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w nagrzanym do 170˚C piekarniku przez około 20 minut.

Jeżeli ktoś woli bardzo miękką cukinię należy najpierw cukiniowe „łódeczki”
zblanszować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak