Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciemne kluski

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 10 szt
mąka ziemniaczana 2-3 garści
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Ciemne kluski

Obierz ziemniaki. Trzy zetrzyj na drobnej tarce i odstaw, żeby puściły sok. Resztę ugotuj i przeciśnij przez praskę. Odsączone starte ziemniaki wymieszaj z gotowanymi, póki te są jeszcze ciepłe, dodaj mąkę ziemniaczaną i sól. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Z masy uformuj kuleczki, wrzuć je do wrzątku i gotuj 3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Żeby sprawdzić, czy kluski są już gotowe, wyjmij jedną i przekrój na pół. Powinna mieć jednolity kolor i zwartą konsystencję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak