Sposób przygotowania

Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek posiekać. Na maśle zeszklić cebulę, dodać grzyby i czosnek, dusić 10-15 min. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dodać śmietanę wymieszaną z odrobiną mąki, zagotować. Do ziemniaków dodać jajka, i mąkę, ale nie wszystką od razu - trzeba to robić na wyczucie, ciasto ma być elastyczne, ale dość zwarte. Szybko zagnieść. W dużym garnku zagotować wodę, osolić tak jak na makaron. Z ciasta formować wałeczki i kroić je ukośnie na kopytka, wrzucać na wrzątek. Co chwilę zamieszać, aby nie przywarły do dna, gotować do wypłynięcia. Odcedzać i podawać polane obficie sosem i ew. posypane siekaną natką pietruszki. Ciasto na kopytka należy zagniatać szybko i od razu gotować - pozostawione surowe na dłużej wilgotnieje i rozpływa się. Do sosu można wykorzystać dowolne grzyby leśne lub z uprawy, przyprawiając ziołami wedle własnego gustu. Z podanej ilości składników potrawy wystarczyło dla 4 głodomorów.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Nina6

    wygląda i smakuje super:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Allice

    Z pewnością jest pyszne :)
  • 4
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    smakuje jak wygląda! pycha!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    anna186

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    katarzynka455

    bardzo fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    fajne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    krzysiu510

    zdjęcie nie wygląda za smacznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !