Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

udka z gęsi w pomidorach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z gęsi 1,2 kg
sól
szałwia 1 peczek
rozmaryn 2-3 gałązki
oliwa 4 łyżki
oregano 1 pęczek
cebulki 5 szt.
ząbki czosnku 5
pomidorki koktajlowe 20 dag
bazylia 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: udka z gęsi w pomidorach

Mięso oprósz solą oraz pieprzem. Opłucz szałwię, rozmaryn oraz oregano, posiekaj. Obierz i potnij na kawałki 3 ząbki czosnku i 3 cebulki. wymieszaj z posiekanymi ziołami. Mieszanką posyp udka. Odstaw na półgodziny. Udka w ziołach, czosnku i cebuli przełóż do brytfanki, podlej wodą. Piecz 3,5 godziny w temp. 200 stopni.
Resztę cebuli i czosnku obierz, pokrój w drobną kostkę. Bazylię opłucz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij czosnek i cebulę. Dołóż pomidory, duś pod przykryciem 5 minut. następnie pomidorki wymieszaj z posiekaną bazylią i przypraw do0 smaku solą oraz pieprzem.
Gotowe udka podawaj z duszonymi pomidorkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 03.08.2011 12:40
Gęsi jeszcze nie próbowałam :)
kate.500 03.07.2011 13:56
pycha
mala2021 05.04.2011 07:37
super
Ewelina43
Ewelina43 07.12.2010 15:31
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak