Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka z pieczonej papryki na kolorowo

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żołądkowa gorzka 2 sztuki
ząbki czosnku 1 sztuka
tymianek 1 sztuka
kapary 2 łyżki
oliwa 3 łyżki
papryka czerwona 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka z pieczonej papryki na kolorowo

Paprykę umyć, wytrzeć, włożyć do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 200 st. Po 15 min piekarnik zgasić, a paprykę pozostawić w nim na kolejne 15 min Po wyjęciu z piekarnika papryka powinna być miękka, a skórka powinna dać się łatwo obrać. (czas pieczenia należy dopasować do wielkosci papryki, ale nie można piec zbyt długo, aby nie zamieniła się w papkę). Paprykę można upiec dzień wcześniej przed przygotowaniem sałatki. Obrać dokładnie paprykę i podzielić na płaty, które należy ułożyć na dużym talerzu. Oliwę wymieszać z czosnkiem wyciśniętym z praski i polac nią płaty papryki. Na wierzchu ułożyć kilka kaparów i oliwek, posypać listkami tymianku. Papryka - twarda i gorzkawa na surowo, po upieczniu zmienia się w delikatną i słodką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 06.12.2010 22:49
W składnikach wodka i na śniadanie? bomba :)
Zoso 06.12.2010 22:49
W składnikach wodka i na śniadanie? bomba :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak