Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka a\' la spanakopita

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak mrożony 900 gram
ciasto francuskie 450 gram
czosnek 5 ząbków
pieprz do smaku
feta 500 gram
ser gouda 200 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka a\' la spanakopita

Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody (gdy szpinak będzie zbyt wodnisty, ciasto namoknie i zapiekanka nie uda się).
Wymieszać szpinak z pokruszoną fetą i startym serem. Czosnek zetrzeć na tarce bądź rozgnieść i dodać do pozostałych składników. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Doprawić do smaku pieprzem.
Połowę ciasta francuskiego rozwałkować i ułożyć na spodzie blachy. Nałożyć farsz. Przykryć pozostałą częścią ciasta.
Piec w temperaturze 200 st przez ok 20 minut (ciasto musi się zarumienić).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak