Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z grzybów suszonych

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szkl. podgrzybków suszonych, krajanki 1
szkl. śmietany kremówki 30 % 1/2
łyżka mąki 1
łyżka masła 1

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z grzybów suszonych

Taki sos nadaje się do mięs pieczonych, klusek, kaszy…

Grzyby zalać 3 szkl. gorącej wody, moczyć ok. 30 min. Następnie odcedzić, drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni albo w rondlu rozpuścić masło, zeszklić cebulkę, dodać grzyby, smażyć chwilę, oprószyć mąką, dokładnie wymieszać i cały czas mieszając wlewać wodę z moczenia grzybów, zagotować. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem i dusić na malutkim ogniu aż sos zgęstnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misia90 05.08.2011 00:47
fajne
Marysia 05.08.2011 00:15
fajne
Karolina69 05.08.2011 00:08
fajne
Norgiusz 31.03.2011 07:20
ciekawy
Allice 08.07.2010 20:35
Robię taki do kotletów mielonych, jest pyszny.
iwa643 14.06.2010 07:13
lubie taki jest całe mieszkanie zapachu przy gotowaniu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak