Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makówki

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zmielony na sucho mak 40dag
migdały paczka
orzechy laskowe 25dag
orzechy włoskie 25dag
rodzynki 25dag
cukier 6 łyżek
mleko 1,5l

Przepis i sposób przygotowania na: Makówki

Chałkę kroimy na kromki i układamy na dnie głębokiej misy. Następnie posypujemy je lekko cukrem oraz rozdrobnionymi migdałami, orzechami i rodzynkami. Cukier mieszamy z mlekiem i doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego mleka dodajemy zmielony mak i jeszcze raz gotujemy. Gdy lekko przestygnie, zalewamy tym poukładaną w misce chałkę tak, aby cała warstwa nasiąknęła masą makową. Ułóż następna warstwę chałki i znów zalej masą makową. Wstaw do lodówki na całą dobę. Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 23.12.2010 19:32
coś po śląsku ok
iga2 07.12.2010 10:59
lubie
magical66 07.12.2010 10:33
slaska podrawka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak