Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje ciastka sezamowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
sezam 0,5 szklanki
olej 4 łyżki
jajko 2 szt
śmietana 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 1 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Moje ciastka sezamowe

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i większością sezamu. Dodajemy jedno jajko, całą śmietanę oraz olej. Ciasto zagniatamy. Trzeba je rozwałkować na cienkie plastry (do 3 mm). Z plastrów wycinamy za pomocą szklanki kółka. Drugie jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim kółka z ciasta. Posypujemy je resztką sezamu. Blachę smarujemy masłem i rozkładamy na niej kółka. Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy kilkanaście minut, aż osiągną złoty kolor. Po upieczeniu zdejmujemy ciastka z blachy i układamy na tacy do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 16.06.2016 20:04
smaczne ciasteczka
patusia 07.12.2010 04:05
Bardzo apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak