Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje ciasto cytrynowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marmolada cytrynowa 150 g
płatki migdałowe 80 g
jajko 3 szt
śmietana kremówka 400 g
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
cukier waniliowy 2 torebki
cukier 9 łyżek
cukier puder 4 łyżki
mąka 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
otarta skórka z cytryny 1 szt
twaróg 180 (pełnotłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Moje ciasto cytrynowe

Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Wsypać 2 łyżki cukru i, mieszając podgrzać (nie dopuścić do zagotowania), po czym przestudzić i wstawić na godzinę do lodówki. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Cukier puder wymieszać z jedną torebką cukru waniliowego, wsypać do białek i wymieszać. Dodać żółtka i skórkę z cytryny. Mąkę połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać do masy, przemieszać. Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę o wymiarach 32x39 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto wyjąć, przekroić na pół (tak aby mieć dwie warstwy ciasta) i przestudzić. Twaróg utrzeć z resztą cukru i cukru waniliowego. Śmietanę ubić. Do lekko tężejącej galaretki przełożyć najpierw twaróg, potem bitą śmietanę, wstawić 15 minut do lodówki. Z foli aluminiowej zrobić brzeg wokół jednej połówki ciasta. Na cieście rozsmarować przygotowany krem cytrynowy. Przykryć drugim kawałkiem. Wstawić na całą noc do lodówki. Migdały zarumienić na suchej patelni. Marmoladę podgrzać na małym ogniu, posmarować nią ciasto i posypać prażonymi migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

oliwka 06.12.2010 19:05
Zamiast marmolady cytrynowej można użyć pomarańczowej.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak