Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy chlebek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
mleko 1 litr
drożdże świeże 10 dag
otręby 1 opak(250 g)
siemię lniane 3 łyżki
kminek 1 łyżka
cukier 2 łyżeczki
sól 1 łyżka
jaja 2-3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy chlebek

Mleko zagotować i ostudzić.
Dodać drożdże, cukier i 2 łyżki mąki do 1/2 litra ciepłego mleka.
Odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce, a gdy zaczyn się wzburzy wlać do naczynia z pozostałymi suchymi składnikami oraz z jajkami..
Dokładnie wyrobić ciasto, a podczas wyrabiania dodawać pozostałe mleko.
Odstawić wyrobione ciasto w ciepłe miejsce, by podwoiło swą objętość.
Przełożyć do wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papierem do pieczenia 2 podłużnych wąskich blaszek lub do jednej prostokątnej blaszki.
Odstawić do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. około 80 minut.


Domowy chleb z nasionami lnu i kminkiem, smaczny, ale ma jeden feler - szybko znika

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta639 18.09.2010 12:35
Polecam ten przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak