Sposób przygotowania

Szybko zagnieść kruche ciasto z mąki, cukru, cukru waniliowego, soli, jajka i tłuszczu startego na drobne wiórki. Uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na pół godziny do lodówki. Cienko rozwałkować ciasto między dwiema warstwami przezroczystej folii, wyciąć z niego foremkami gwiazdki ( o średnicy ok 5 cm). W połowie gotowych ciastek wyciąć mniejsze gwiazdki. Układać na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temperaturze 200 stopni na złotobrązowy kolor. Następnie wyjąć z piekarnika, odłożyć do ostygnięcia. Rozmieszać w garnku galaretkę malinową z 2 łyżkami wody, zagotować. Gwiazdki z dziurką posypać cukrem pudrem oraz posiekanymi migdałami. Całe gwiazdki posmarować malinową galaretką, układać na nich gwiazdki z dziurką, odłożyć ciasteczka do zastygnięcia.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    oliwka

    Małe gwiazdeczki wycięta ze środka większych są doskonałym dodatkiem do innych słodkich deserów.
  • 0
    original
    Opublikowano

    marta1371

    to są fajne i pyszne ciasteczka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !