Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje kruche ciasteczka z marmoladą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
masło lub margaryna 200 g
cukier 100 g
galaretka malinowa 100 g
jajko 1 szt
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier puder 2 łyżki
posiekane migdały 1 łyżka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Moje kruche ciasteczka z marmoladą

Szybko zagnieść kruche ciasto z mąki, cukru, cukru waniliowego, soli, jajka i tłuszczu startego na drobne wiórki. Uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na pół godziny do lodówki. Cienko rozwałkować ciasto między dwiema warstwami przezroczystej folii, wyciąć z niego foremkami gwiazdki ( o średnicy ok 5 cm). W połowie gotowych ciastek wyciąć mniejsze gwiazdki. Układać na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temperaturze 200 stopni na złotobrązowy kolor. Następnie wyjąć z piekarnika, odłożyć do ostygnięcia. Rozmieszać w garnku galaretkę malinową z 2 łyżkami wody, zagotować. Gwiazdki z dziurką posypać cukrem pudrem oraz posiekanymi migdałami. Całe gwiazdki posmarować malinową galaretką, układać na nich gwiazdki z dziurką, odłożyć ciasteczka do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta1371 28.12.2010 16:13
to są fajne i pyszne ciasteczka
oliwka 06.12.2010 18:16
Małe gwiazdeczki wycięta ze środka większych są doskonałym dodatkiem do innych słodkich deserów.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak