Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarna Mańka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czereśnie 75 dag
cytryna 1 szt.
cukier kryształ 30 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
wiśniówka 1 kieliszek
wino czerwone 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Czarna Mańka

Czereśnie myjemy, suszymy i drylujemy. Wkłądamy do emaliowanego rondelka, zasypujemy cukrem, zalewamy sokiem z cytryny i winem. Pozostawiamy na godzinę. Następnie Czereśnie doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Makę ziemniaczaną rozprowadzamy winem,dodajemy do czereśni, mieszamy i lekko podgrzewamy na małym ogniu aż sos nabierze konsystencji kisielu. Wówczas dodajemy alkohol i dobrze mieszamy. Rozlewamy do filiżanek i studzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak