Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka prosiaczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 3 szt
mąka 1\\2 kg
margaryna 20 dag
śmietana 180 ml
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka prosiaczki

Z mąki, margaryny, cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek oraz śmietany zagnieć ciasto. rozwałkuj je bardzo cieniutko na stolnicy.
na przygotowanie prosiaczka potrzebujemy wyciąć z ciasta: dwa kółka (od wąskiej szklanki), jedno kieliszkiem oraz dwa małe trójkąciki.
na duże kółko nałóż nadzienie (mogą to być wisienki, marmolada lub krem czekoladowy) przykryj je drugim kółkiem. Sklej brzegi. Aby ułatwić sobie pracę możesz brzegi smarować pozostałym z jajek białkiem.
na tak przygotowane ciasto naklej małe kółko, które będzie ryjkiem prosiaczka. Zrób w nim dwie dziurki, za pomocą wykałaczki.
przy brzegach doklej trójkąciki - uszka.
w miejsce oczu użyj rodzynek, kawałek suszonej śliwki lub orzeszków dla prosiaczków z czekoladą.
na blachę wyłóż papier pergaminowy. Poukładaj gotowe prosiaczki. Piecz je 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak